100%-os vissza nem
térítendő támogatással
napelem és fűtésrendszer

A 2022-es ciklusra már lehet jelentkezni.

ÉRDEKEL A RENDSZER állami támogatással

Megnyíltak az új klímavédelmi és egyúttal a napelemes és fűtési rendszerek támogatását célzó pályázati források.

A megújult pályázati keret több mint 201 milliárd forint, mely csaknem 35.000 háztartást érinthet. A pályázatot a minisztérium munkatársai úgy alakították ki, hogy alapvetően családosokra, vagy az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat juttassa tiszta energiához. Ezen felül a nemzeti költségvetésből külön a lakossági napelemes és fűtési rendszerek projektje 42,8 milliárd forint kiegészítésben részesül.

A pályázatot négy ütemben hirdetnék meg, régiós csoportosításban. Az első ütem november 15-től 2021. december közepéig tart. Az első pályázat keretében 100%-os vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a pályázók a napelemes és fűtési rendszerekre.

A pályázat benyújtásának feltételei a pályázóra nézve a következők:

 • nagykorú természetes személy
 • magyar adóazonosítóval rendelkezik és a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal rendelkezik
 • NAV, önkormányzati illetve szolgáltatói tartozásmentesség
 • megfelel a jövedelmi előírásnak, mely szerint: az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül.
  • A fentebbi állapot esetében a 2020-as jövedelmi évet, és az érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapotát szükséges figyelembe venni.
  • A támogatásban részesíteni kívánt ingatlanban 2021. augusztus 30.-i állapot szerint állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek száma a pályázat értékelési pontjait növelik.
  • A támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége szintén pontokban mérhető az értékelés szempontjából.
 • A pályázat további, technikai részleteiért (szükséges dokumentumok, tulajdoni kritériumok) keressen minket elérhetőségeinken.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK:

 1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése (max. 5kW-ig),
  bruttó 2.900.000 Ft
 2. tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje (max. 5 kW-ig, akkumulátor 14kW-ig, hőszivattyú 12kW-ig)
  bruttó 11.300.000 Ft

november 15-től indulhat a pályázat benyújtása, melyet követően, december második felében indulhat meg a támogatói okiratok kiadása és a kivitelezés. A pályázat második körét várhatóan 2022 márciusában hirdetik meg.

A projekt klímacélok elérését szolgáló projekt keretében Magyarországon 175 megawatt új napelem-kapacitás létesülhet, a pályázat eredményeként 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést várnak.

A pályázati kiírás és tervezet elérhető a minisztérium weboldalán napelem.palyazat.gov.hu.

A 2022-es ciklusra várjuk jelentkezését.

Ha érdekli a lehetőség, hívja szakértő kollégánkat:

vagy jelentkezzen az alábbi űrlap kitöltésével:
  Energetikai
  projektek