Hőszivattyúk

INFORMÁCIÓK A HŐSZIVATTYÚKRÓL

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan gépezet, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, azt pedig egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd leadja az ottani környezetnek, így gazdálkodhatunk a hőenergiával. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a hőszivattyú egy olyan hűtőgép, ami a hideg oldalon elvont hő helyett a meleg oldalon leadott hőt hasznosítja, a hűtési energiát fűtésre használja (egyébként a hőszivattyú a hűtőgépekhez hasonló működési elven alapszik). A hőszivattyú fűtés helyett hűtésre is használható, ekkor egy melegebb hely levegőjét csökkentjük vele, olyanok tehát, mint a fordított üzemmódban működtetett hőerőgépek.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyúk az esetek többségében gőzkompressziós elven működnek (de az abszorpciós hőszivattyúk is elterjedtek), ezeknél a berendezéseknél a hűtőfolyadék gőze áramlik egy zárt csőrendszerben. A gőz a hőszivattyú kondenzátorában lecsapódik, hőjét pedig leadja a csövek falán keresztül a helyiség levegőjének, központi fűtés esetén pedig a fűtővíznek. Ha ez megtörtént, a cseppfolyós hűtőközeg fojtószelepen keresztül terjeszkedik, eközben hirtelen elpárolog, a hőmérséklete pedig lecsökken.

A hideg, kisnyomású gőzt a hideg oldali hőcserélőben felmelegíti a környezet, a hőszivattyú kompresszora összesűríti, visszajuttatja a kondenzátorba – ez a folyamat ismétlődik a hőszivattyú működése során, illetve ezt a folyamatot lehet megfordítani, ha a hőszivattyút fűtés helyett hűtésre használják. Minden hőszivattyú működéséhez kell egy hőforrás, amit használhat – ez általában a levegő, a talaj vagy valamilyen természetes víz, akár talajvíz, akár tó- vagy tengervíz (ezeknek az az előnye, hogy a gázzal, villannyal szemben ingyen vannak, zöld energiának számítanak).

Hőszivattyú típusok – hogyan működnek?

Levegő-levegő hőszivattyú – ezek a környezeti levegőből kivont hőt adják át a beltérnek.
Levegő víz hőszivattyú – ezek a környezeti levegőből kivont hőt adják át a fűtővíznek.
Talaj-víz hőszivattyú – ezek a berendezések a talajból nyernek hőenergiát.

Víz-víz hőszivattyú – ezek a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatják azt a talajba.
A speciális hőszivattyú típusok közé tartozik még továbbá a levegő-levegő hőszivattyú, aminél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, illetve a használati melegvíz szivattyú, ami pedig a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.

Milyen berendezések
használnak hőszivattyút?

A hőszivattyúkat tipikusan fűtésre, hűtésre használják. A családi házakban, modern passzívházakban évről évre több ilyen hőszivattyú jelenik meg, melyek akár a hűtést, akár a fűtést szolgálhatják. A hőszivattyú mindemellett leggyakrabban medencefűtő berendezés formájában használatos (számtalan különféle teljesítményű és árkategóriájú medence hőszivattyú elérhető a piacon), ezen felül az iparban is hasznosítják őket (ipari hőszivattyú).

Hány kW-os hőszivattyú kell?

A medence hőszivattyú esetében az ideális teljesítmény kb. 7 kW-tól indul, ami 18-35 m3 víz felmelegítéséhez elégséges, de népszerűek a 12 Kw-os (30-60 m3), illetve az annál nagyobb teljesítményű medence hőszivattyúk is – a medence hőszivattyú kiválasztását mindig a medence adottságaihoz igazítsuk. Ha a hőszivattyú segítségével egy családi otthont szeretnénk felfűteni, akkor a hőszivattyú hőteljesítménye kb.3 kW-tól indul a legkisebb gépeknél, és ebben az esetben is 10 kW fölé megy a nagyobb berendezések esetében.

Azt, hogy hány kW-os hőszivattyú kell, kívülállók szempontjából nehéz megmondani, hiszen megannyi szubjektív tényező befolyásolja a végeredményt (mekkora az ingatlan, milyen rendszer van benne kiépítve, központi fűtéses-e, milyen vastag a szigetelés, újak-e a nyílászárók stb.). Hogy biztosan a megfelelő hőszivattyú berendezés kerüljön megvásárlásra és kiépítésre, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a megfelelő szakemberekkel, akik gondoskodnak az ingatlan hőellátásáról.

Töltse ki Hőszivattyú Űrlapunkat, hogy kollégáink személyre szabottabb tájékoztatást tudjanak adni!

LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚK

Fuba hőszivattyúk

 • Alacsony környezeti üzem hőmérséklet: -20°C
 • Max. előremenő folyadék hőmérséklet.: 60°C
 •  EVI Kompresszor rendszer
 • könnyen szervizelhető
 • Magyar tervezés
 • Emerson kompresszor
 • Mikrokontrolleres vezérlés, gyors reagálással
 • Csendes és megbízható
 • Mikro szűrővel ellátva
 • Bármilyen meglévő vizes rendszerre rá lehet kapcsolni
 • 7 Év garancia

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

FUBA 3/5/10/15 ADATLAP

FUBA ADATLAP

TALAJHŐ-VÍZ, KÚTVÍZ HŐSZIVATTYÚK

Ates hőszivattyúk

geotermikus energia gyakorlatilag földhő, mely a természetes energiaforrások csoportjába tartozik. Minél mélyebbre hatolunk a földkéreg alá, annál melegebb a környezeti hőmérséklet.

 • Meglévő kút szükséges hozzá, illetve egy elnyelő kút kialakítása
 • Könnyen beüzemelhető
 • COP 7
 • 5 éves teljes körű garancia, 25-30 év szavatosság
 • Több körös kompresszor védelem

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

ATES 10

ATES 15

ATES 20

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?
MŰSZAKI KÉRDÉSE VAN?

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és teljes körű tájékoztatást adunk!

+3672 250 025

iroda@siholding.hu