Amellett, hogy ma elrendelte az energia veszélyhelyzeti kategóriát a kormány, rendkívüli jelentőségű döntést hozott a lakossági rezsicsökkentés kapcsán, ami a lakosság egynegyedének komoly fájdalmat fog jelenteni. Az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részt ugyanis a mindenkori piaci ár mellett kell kifizetniük augusztus elseje után.

A rezsicsökkentést 2013-ban kezdte el a kormány, aztán 2014-től volt még egy kis módosítás benne, de az elmúlt 8 évben gyakorlatilag a lakosság nominálisan ugyanakkora áram- és gázárat fizetett ki, amivel kirívóan a legolcsóbbá vált az elmúlt hónapokra a magyar lakossági áram- és gázár. Ezt a februárban is részletesen megírt képet, ami májusra még kirívóbban olcsó magyar lakossági rezsiárakat jelentett, most egy huszárvágással jócskán átalakítja a kormány.

A ma elhangzott bejelentés lényege ugyanis az, hogy a kormány az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részre a piaci ár megfizetését írja elő augusztus 1. utántól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövő hónaptól kezdve az áram- és gázszolgáltató azt fogja figyelni, hogy elérte-e az adott fogyasztási hely áramfogyasztása a 2523 KWh-s fogyasztást, illetve a földgáz esetén az 1729 m3-t és ha igen, akkor

AZ EFELETTI RÉSZRE MÁR A MINDENKORI PIACI ÁRAT FOGJA KISZÁMLÁZNI.

A havi átalánydíjas fogyasztóknál pedig már most lehet kalkulálni azzal, hogy ha a havi fogyasztásuk 210 KWh, illetve 144 m3 felett van áramban és gázban, akkor az efeletti részre a piaci árat fogja kiszámítani az egyetemes szolgáltató. Ez egy konkrét példán levezetve havi közel 25 ezer forintos, éves szinte pedig közel 300 ezer forintos tehernövekedéssel jár.

Amint a fenti ábrák érzékeltetik, ez brutális mértékű, rövid távon jelentkező tehernövekedést fog jelenteni az átlag feletti fogyasztású magyar családoknak is (kivéve a nagycsalásodoknak minősülőket, azaz a 3, vagy több gyermekeseket), hiszen éppen a Kormányinfó elején jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a gáz- és áramárak egy év alatt a sokszorosára emelkedtek, illetve Németh Szilárd rezsibiztos konkrét számokkal is érzékeltette, hogy a piaci áramár jelenleg a 6,5-szerese a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos villanyszámla 7750 forint, míg a rezsicsökkentés nélkül ez 50833 forint lenne országos átlagban), míg a gáz esetén kilencszerese a piaci ár a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos gázszámla 15833 forint, míg anélkül 143441 forint lenne).

Nyilván a kormánydöntés szebbik oldala az, hogy a fogyasztók háromnegyedét nem érinti, mert az éves fogyasztásuk nem éri el a 2523 KWh-t, illetve az 1729 m3-t. Ez egyúttal viszont azt is jelenti, hogy az egynegyedénél igen, ami így számukra a havi rezsidíjak sokszorozódását fogja jelenteni, ami brutális lakossági inflációs következményekkel is jár.

Mindez ráadásul éppen az őszi-téli fogyasztási csúcs során jelentkezhet majd, hiszen addigra haladhatják túl a fent jelzett éves átlagos fogyasztást, ami felett már a piaci árakat számlázzák ki és a piaci árak az őszi-téli potenciális gázválság miatt még magasabbak is lehetnek. Mindez egy tipikus Kádár-kockás, esetleg emeletes régi építési ház esetén rossz nyílászárókkal és tetővel, fal- és födém szigetelés nélkül nagyon komoly lakossági tehernövekedést okozhat sok háztartásnak.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220713/brutalis-dontest-hozott-a-kormany-a-lakossagi-rezsicsokkentes-modositasaval-556117
Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán a 2022. július 13-i kormánykabinet ülésről.

Korszerűsítse ingatlanát és minimalizálja rezsijét!
A részletekkel pedig nem kell foglalkoznia,
az SI Energy teljes körű megoldásának köszönhetően Ön komplex megvalósítást kap. Az Si Energy Kft. partner az egész pályázat lebonyolításában és kivitelezésében a pályázat megírásától a beüzemelésig bezárólag.

Kérje szakértő kollégáink segítségét.