Napelem biztosítás

Napelem biztosítás – Miért és hogyan védd energia befektetésedet?

Alapvető kérdések és közérthető válaszok jelenlegi és leendő napelem tulajdonosok számára.

Miért van szükség a napelemek biztosítására?

Aki beruház egy napelem rendszerre, nem csak egy környezettudatos döntést hoz ezzel, hanem egy olyan fejlesztésbe fekteti a pénzét, amelyet érdemes megvédeni és érdemes biztosítani is.

A napelemes magán-, intézményi és vállalati beruházások egyaránt nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ha érdemi energiatermelést várunk el tőle és nem csak egy kerti lámpa energiaigényét szeretnénk vele fedezni, akkor egy összetett, nagy értéket képviselő rendszert kell felépíteni és működtetni.

A napelemek a szabad ég alatt kerülnek kivitelezésre, ezen helyzetüknél fogva ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, hiszen a funkciójukat úgy tudják betölteni megfelelően, ha minél nagyobb felületen éri őket a közvetlen napfény, de ezzel együtt minden más külső hatás is. Fizikai védelmet (pl. védőtető, falak) nem lehet építeni köréjük, ezért más módon kell megoldani a beruházás védelmét.

Mit jelent a napelem biztosítás?

Ahogy biztosítást köthetünk az autónkra, mint nagy értékű tulajdonunkra, amely használat közben kárt szenvedhet, úgy most már a napelemes rendszereket érő elemi-, lopás, vandalizmus károkra fedezetet nyújtó biztosítást is van lehetőségünk kötni, ezzel garantálva a rendszer energia termelő képességének folyamatos fenntartását.

Elsősorban a leendő napelemes rendszerek biztosítására kidolgozott biztosítási konstrukciót javaslunk, de a már felépült rendszerek esetén is lehetséges biztosítást kötni, utólag.

Miért számít speciális biztosításnak? Miért nem elegendő az ingatlanra biztosítást kötni, amin a napelem rendszer elhelyezésre került?

A napelem rendszerek esetében nem alkalmazhatóak a szokásos biztosítói kockázatvállalási sztenderdek. A rendszer az épület része, de eltulajdonítható, mint egy ingóság.

A napelemek a szabad ég alatt kerülnek elhelyezésre, ezért nem teljesülnek, nem teljesülhetnek az olyan – biztosítók által elvárt – vagyonvédelmi előírások, mint a szilárd falakkal és tetővel lezárt tér, a mechanikai zárak és az elektronikus vagyonvédelem, a riasztó.

Milyen elemei vannak a megfelelő napelem biztosításnak?

A napelem biztosításoknál sokféle káreseményt kell figyelembe vennünk, hiszen, ahogy azt már korábban említettük, a biztosított rendszer a szabad ég alatt kerül elhelyezésre, így egy mindentől megóvó fizikai védelmet nem tudunk felépíteni köré.

  • személyzet által irányított légi jármű, azok részeinek vagy rakományának ütközése vagy lezuhanása
  • elektromos áram okozta tűzzel összefüggő károk
  • villámcsapás másodlagos hatása miatti károk
  • vihar, felhőszakadás, jégverés miatti károk
  • hónyomás miatti károk
  • tűz, füst és hő miatti károk
  • idegen tárgyak (fa, villanyoszlop) rádőlése miatti károk
  • árvíz miatti károk
  • földrengés miatti károk
  • lopás, vandalizmus, rongálás általi károk

Milyen fajtái lehetnek a napelem biztosításoknak?

A napelemes rendszerekre szólhatnak biztosítási termékek, melyeknek természetesen nem elhanyagolható szempontja a rendszer mérete és kapacitása.

Az erőművek mérete alapján megkülönböztethetünk lakossági (magán) felhasználókat, intézményi (kórház, iskola, önkormányzat, iroda, bank, szálloda, bevásárlóközpont) felhasználókat, valamint erőmű üzemeltetőket. Utóbbiak nem saját felhasználásra termelnek áramot, míg az első két esetben elsősorban a saját elektromos áram igény fedezete a cél.

Milyen napelem biztosítási konstrukciókból választhatunk?

A jelenleg elérhető változatoknál a napelemes rendszerek az alapbiztosítások kiegészítéseként, külön díj ellenében biztosíthatók, de nagyon fontos megnéznünk, hogy mire vonatkozik és mekkora összegű a biztosítási érték, mert ez nem minden esetben lesz az újjáépítés értéke.

A napelemes rendszerekre vonatkozó biztosítás esetén figyeljünk nagyon arra, hogy a villámkár esetén ne csak a közvetlen villámcsapás szerepeljen a térítendő károk listáján, hanem az ún. indukciós hatás is, lehetőség szerint távolsági korlátozás nélkül, a viharkárok esetén pedig arra, hogy milyen sebességű légmozgás felett térít a biztosító.

A hónyomás, a jégverés, a törés- és repedéskár, a lopás és a rongálás minden lehetséges biztosítónál plusz díj ellenében illeszthető a biztosításba, a rablás, a rongálás és a betöréses lopás pedig nem biztosítható káresemények.

A cégünk által kínált napelem biztosítás azért egyedülálló a piacon, mert teljes egészében a napelemes rendszerekre és az ezekkel kapcsolatban felmerülő biztosítási igényekre lett kidolgozva, valós tapasztalatok és elemzések alapján.

A speciális műszaki tartalom és a személyre szabott biztosítási konstrukció segíti ügyfeleinket, hogy maximális biztonságban tudják a befektetésként meghatározható napelem rendszerüket. A nagy körültekintéssel kidolgozott biztosítás csak az L-Insurance Kft.-nél elérhető és köthető meg.

Mire figyeljünk biztosítási szempontból, amikor napelemes rendszert építtetünk ki?

Tisztázzuk le a biztosítás szükséges pontjait a kivitelező céggel már a beüzemelést megelőző időszakban.
Amennyiben a rendszer szerelése alatt károk keletkeznek, akkor azért a kivitelező a felelős. A vállalkozó kötelezhető felelősségbiztosítás megkötésére.

Ha a már meglévő biztosításhoz kapcsoljuk majd hozzá az új napelemes rendszer biztosítását, akkor időben informálnunk kell a biztosítót erről a tervünkről. Mindenképp érdemes írásos visszaigazolást kérni a biztosítótól és azt megőrizni a későbbiekre. Amennyiben biztosítást és biztosító társaságot váltunk, úgy ügyelnünk kell arra, hogy a napelemes rendszer biztosítása az új biztosításban is benne legyen.

Ha a lakóépület alápincézett és a napelemes rendszer valamely része ide kerül elhelyezésre, akkor ellenőrizni kell, hogy az árvízveszélynek kitett pince is be van-e biztosítva. Nem egyből gondolunk az árvízkárok említésekor a napelemes rendszerre, mivel ennek a látható része általában a tetőn van, de az akkumulátorok, az inverterek és egyéb szabályzók lehetnek a pincében is akár.

Amennyiben a napelemes rendszer kiépítése hitelből finanszírozott, akkor a hitelező mindenféleképpen előírja a napelemes rendszer biztosításának megkötését. Járjunk utána a számunkra legkedvezőbb konstrukciónak.

Mindenképp kérdezzünk rá, hogy hogy szerepel a biztosításban a hozamkiesés. Nagyobb károk esetében a javítás, illetve a hibaelhárítás jelentős időt vehet igénybe, ami már a megtérülésben is észlelhető, főleg, ha a nyári időszakra tehető, ezért ezzel már számolni kell a biztosításban is.