Megnyíltak az új klímavédelmi és egyúttal a napelemes és fűtési rendszerek támogatását célzó pályázati források.
Szeptember 12-ig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervet – jelentette be Steiner Attila klímapolitikáért felelős államtitkár. A kivitelezők szeptember 20-ától tudnak előregisztrálni, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megújult napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázataira.

A megújult pályázati keret több mint 201 milliárd forint, mely csaknem 35.000 háztartást érinthet. A pályázatot a minisztérium munkatársai úgy alakították ki, hogy alapvetően családosokra, vagy az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat juttassa tiszta energiához.

A korábban szaldóelszámolás miatt sokat firtatott hálózati teherbírás megerősítésére a minisztérium 103,7 milliárd forintot különített el. Ezen kívül a nemzeti költségvetésből külön a lakossági napelemes és fűtési rendszerek projektje 42,8 milliárd forint kiegészítésben részesül.

A pályázatot négy ütemben hirdetnék meg, régiós csoportosításban. Az első ütem november 15-től 2021. december közepéig tart. Az első pályázat keretében 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a pályázók a napelemes és fűtési rendszerekre.

A pályázatra azok a háztartások jogosultak melyek:

  • az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül, valamint
  • az ingatlan napelem telepítésére alkalmas

A tervek szerint:

  • kizárólag napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió forintot,
  • napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot,
  • napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forintot kaphat a pályázó.

A pályázat kivitelezők és regisztrált vállalkozások számára is elérhető lesz. A pályázók az előregisztrációt szeptember 20-án kezdhetik el.

A pályázati menetrend szerint ezt követően október elejétől indulhat a kapcsolatfelvétel, majd november elejétől lehet előszerződést kötni a kivitelezőkkel. A második szakaszban 2021. november 15-től indulhat a pályázat benyújtása, melyet követően, december második felében indulhat meg a támogatói okiratok kiadása és a kivitelezés. A pályázat második körét várhatóan 2022 márciusában hirdetik meg.

Az államtitkár szerint ezzel Magyarországon 175 megawatt új napelem-kapacitás létesül. A projekt részben a klímacélok elérését szolgája, a pályázat eredményeként 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést várnak.

A pályázati kiírás és tervezet elérhető a minisztérium weboldalán napelem.palyazat.gov.hu.

Bízza a pályázat elkészítését munkatársainkra. Korszerűsítse otthonát!
Használja ki most a 100% intenzitású állami támogatást!

Kérjen bővebb felvilágosítást szakértő munkatársunktól még ma! >>>