Vegyesen fogadták a minisztérium intézkedéseit a piaci szereplők – derül ki a napi.hu cikkéből. Az év első felében ugyanis nagyfokú kapkodás és sietség vette körül a megrendeléseket és a telepítő cégeket, amíg júliustól azonban ismét számíthatnak az ügyfelek a kedvezményes elszámolásra.

A visszavont intézkedés

Először 2018-ban merült fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért felelős államtitkárság részéről a kérdés: „Miért kapnák ingyen?”. A kérdés azokra a napelem tulajdonosokra vonatkozott, akik az energia tárolását a szolgáltatóra és a rendszerre bízták, teljesen ingyen visszavételezhették és használták. A napelemes rendszer beruházási költségeit így fedezte a napaelem által kitermelt többlet. A minisztérium 2020 őszétől egészen új szakpolitika szerint gondolta volna újra a piaci helyzetet: a visszavételezést és tárolást is az új felhasználók fizetik, a szolgáltató pedig a piaci ár függvényében veszi meg a háztáji napelemes berendezés által termelt energiafelesleget. Mindenki, aki július előtt lépett volna be még megúszta volna, július után pedig megváltozott volna a beruházás megtérülése. Nem így történt.

A megváltozó szaldóelszámolás miatt és a konkrét átkapcsolási dátum ismeretében így az egész piac robbanásszerűen megindult: mindenki napelemet akart telepíteni – lehetőleg az új elszámolás bevezetése előtt. Majd 2021. július 1-jén jött a hír: mégsem változik meg az elszámolás, a napelemet telepítők továbbra is szaldóelszámolásra számíthatnak. Marad tehát a fentebbi „ingyenesnek” leírt használat ami leginkább azoknak jelentett jó hírt, akik épp most telepítik az házi napelemet.  Felesleges volt tehát az év eleji kapkodás – vagy tán mégsem?

Elkapkodják

A cikk szerint a júliusi, hirtelen változáshoz hasonló eseményre a piacon korábban 2016-ban került sor. Akkor az engedélyeztetések szaporodtak meg: 65 átlagos kérelem helyett több ezer kérelmet nyújtottak be, mellyel megindult a magyar naperőműépítési hullám, majd később a háztáji napelemek építése. 2020 végén már 88 ezer háztetőn működött napelemes rendszer. Amíg a piaci szereplők a túlhajtottságról, teljesíthetetlen piaci igény megnövekedéséről beszélnek, addig a beszállítók és más piaci szereplők is töretlen érdeklődésről, állandó igényről számoltak be a lapnak.

A felpörgő piacot azonban más jelenségek is kísérték. Az építőiparhoz hasonlóan a kivitelezők sok esetben küzdenek anyag- és eszközhiánnyal, ami viszont ennél is fontosabb probléma az a túlterheltség. A vállalkozások egyszerűen nehezen tartják a lépést a lakosság felől érkező keresettel.

A várakozások szerint nem sokáig maradhat ingyenes, most kell még belépni

A növekvő lakossági igény viszont ismét időszerűvé teheti a finanszírozás kérdését, tekintve, hogy a hálózat fenntarthatósága kerülhet veszélybe. Lehetséges tehát, hogy a szaldóelszámolás megszűnhet a közeljövőben. Addig is azonban mindenki megpróbálja megvalósítani a saját napelemes rendszer kiépítését, akár az otthonfelújítási összegeket is felhasználva. A piac tehát tovább robog.

Forrás:
Napi.hu

Ne szalassza el a jó lehetőséget! Korszerűsítse otthonát!
Használja ki most az állami támogatást!

Kérjen bővebb felvilágosítást szakértő munkatársunktól még ma! >>>