A napelemes rendszereket változatlan feltételek mellett vehetik igénybe ügyfeleink az otthonfelújítási támogatással

Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentése alapján változatlan feltételekkel, szaldóelszámolással vehetik igénybe a napelemes-rendszereket ügyfeleink. A minisztérium célja, hogy 2030-ra legalább 200 ezer, átlagosan 4 kilowattos napelemes rendszer kerüljön telepítésre a háztartásoknál.

Az SI Holding legfőbb céljai közé tartozik a megújuló energiaszektor és a lakossági energiahasználat összekapcsolása. A cég így az ahhoz tartozó eszközök beszerzésében és telepítésében is segít. Ügyfeleink így igénybe vehetik:

  • napelemes rendszerek telepítését
  • épületgépészeti szolgáltatásokat; meglévő vagy új fűtési rendszerek kiváltását hőszivattyús vagy elektromos fűtőtestek segítségével

Mi a júliusi bejelentés jelentősége?

Az államtitkár elmondása szerint: „a családok a programban továbbra is úgy igényelhetnek az újonnan telepített napelemes rendszerekre 50 százalékos támogatást, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül összesítésre, annak egyenlege mértékéig sem energiadíjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni.

2022 júliusa után is megmarad tehát a szaldóelszámolás a napelemes rendszereken!

Miért jó hír ez a napelemeseknek és az otthonfelújítási támogatást igénylőknek?

Ez azt jelenti, hogy az energiatárolás és szállítás továbbra is ingyenes, és a napelem által termelt többlet fedezi a hálózat használatát (az ügylet évi 12 ezer kilowattóra mennyiségig személyi jövedelemadó-mentes).

Az otthonfelújítási támogatás jelenleg felhasználható napkollektor, napelemes rendszer telepítéséhez, vagy annak cseréjére.

Ki veheti igénybe és mik a feltételei az otthonfelújítási támogatásnak?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő személy, mint igénylő igényelheti, vagy az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként igényelhetik. Igénylő lehet a nagykorú, cselekvőképes személy.

  • Az igénylő magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik
  • Az igénylő egyedülálló, házas, elvált, vagy élettársi kapcsolatban is élhet
  • Nincs köztartozása
  • A háztartásban nevelt gyermek 25 év alatti

Közfoglalkoztatottak (azaz a közmunkások) nem igényelhetik a támogatást.

Az ingatlan:

  • lakásként vagy lakóházként van nyilvántartva
  • az igénylő és/vagy kiskorú gyermekének 50%-os tulajdonában van
  • legalább egy éve az igénylő és gyermeke lakóhelyéül szolgál, állandó lakcímmel rendelkeznek (kivétel, ha egy éven belül vásárolták)

A támogatás igénylése és nyújtása

Az otthonfelújítási támogatás összege maximum 3 millió forint. Mely a számlákkal igazolt költségek 50%-át teheti ki (vagyis akkor maximalizálható, ha az egész felújítás összege 6 millió).
Az igénylés határideje: 2022. december 31.

Az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül adható be.

A támogatásra vonatkozik az 50-50%-os szabály:
Mindkét költségtípusnak (anyagköltség és munkadíj) el kell érnie azt az összeget, hogy a támogatási összeg 50%-a kijöjjön. Tehát a teljes számlaösszeg 25%-át el kell érnie mindkét költségtípusnak.

A felújítást végző vállalkozóval megkötött szerződés, a számlák másolata és banki vagy fizetési számlakivonatok másolata szükséges a felújítási munkák igazolására.

Amennyiben nem rendelkezik az igénylő saját forrással, fix 3%-os kamattal otthonfelújítási hitel is igényelhető, melynek maximális összege 6 millió forint, maximális futamideje 10 év.

Miben segíthet az SI Holding?

Az otthonfelújítási támogatás igénylésével az SI Holding a következő tevékenységekben segíthet:

c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

d) épület födém szigetelése,

h) klímaberendezés beépítése, cseréje,

i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje

Forrás:
Portfolio.hu
https://www.portfolio.hu/bank/20210224/lakasfelujitasi-tamogatas-2021-egy-helyen-minden-az-allami-ingyenmilliokrol-471168

A Magyar Államkincstár weboldala
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

Ne szalassza el a jó lehetőséget! Korszerűsítse otthonát!
Használja ki most az állami támogatást!

Kérjen bővebb felvilágosítást szakértő munkatársunktól még ma! >>>